Skip to main content

Детска градина "Еделвайс" Кюстендил

"Вече съм голям и правилата за пресичането знам"

paten pНа улицата има
строги правила
и трябва да ги спазват
послушните деца!

Оглеждай се, внимавай,
преди да пресечеш,
а видиш ли червено-
на място да се спреш!

Щом светне светофарът
в зелена светлина
минавам със усмивка,
но с мама за ръка.

           Теодора Вълева

paten p 4

 

 

 

 

На 15.11.2023г се проведе беседа в групите "Мечо", "Катеричка" и " Звънче" с любезното съдействие на инспектор Бисер Стоилков - отдел "Пътна полиция"
Безопасността на движението е право и отговорност на всички. Беседата имаше за цел да опресни и обогати знанията на децата за безопасното движение по пътищата. Още от ранна детска възраст децата се обучават в тази насока и се работи активно за тяхната подготовка за участие в пътното движение. Основен приоритет в ДГ е именно безопасното поведение на децата като участници в движението. Чрез отговорно обучение и възпитание у децата се изграждат жизнено важни модели на поведение на пътя. Благодарим на инспектор Стоилков за оказаното съдействие и проявените професионализъм, търпение и всеотдайност към децата!

paten-p-
paten-p-
paten-p-
paten-p-
paten-p-

  • Created on .

Правила за безопасно движение

policaj 4В студ и зной на пост е пак-
над колите все стърчи.
Денем ли е или мрак, светка с трите си очи.
Щом с червеното огрей- стой! – да бързаш хич недей!
С жълтото ли заискри – чакай, още миг поспри!
Чак накрай с око зелено те изпраща – разрешено!
Но недей през пътя бяга!- смига ти по навик стар.
Не омръзва да помага добрия ......светофар

На 15 ноември 2023 година  в двора на ДГ "Еаелвайс" се проведе 10 - минутна беседа с инспектор Бисер Стоилков - отдел "Пътна полиция" .
Целта на срещата беше децата от най-ранна възраст да научат и да прилагат в ежедневието си всички онези правила, които са свързани с безапастост на движението по пътищата.
Децата не са водачи на превозни средства, но това не означава, че не трябва да съблюдават поведението на своите родители, когато са пътници.
Още от детската градина под формата на игра, те учат правилата за безопастно движение по пътищата. В днешната инициатива участваха всички малчугани от детската градина.
С игри, смях и песни си припомниха правилата за движение по пътищата.

Ето вижте:

policaj-
policaj-
policaj-
policaj-
policaj-
policaj-
policaj-
policaj-
policaj-
policaj-

  • Created on .

„Добрият светофар“

dobria 10В студ и зной на пост е пак –
над колите все стърчи.
Денем ли е или мрак,
светка с трите си очи.

Щом с червеното огрей –
стой! да бързаш хич недей!
С жълтото ли заискри –
чакай, още миг поспри!
Чак накрай с око зелено
те изпраща – разрешено!

Но недей през пътя бяга! –
смига ти по навик стар.
Не омръзва да помага
на добрия светофар.
Борислав Ганчев
За месец ноември 2023 г. в плана на МО „Изобразително изкуство“ е заложена дейност за изработване на апликации на тема: „Добрият светофар“.
На 3 ноември 2023 г. децата от група „Мечо“ направиха индивидуални апликации по темата. Основната цел на днешното занимание бе у децата да се формира транспортна култура чрез изобразителна дейност. Наред с ползата и задълженията му да свети в три различни светлини децата научиха правилата как да преминават безопасно на кръстовище.
Ето вижте:

dobria-
dobria-
dobria-
dobria-
dobria-
dobria-
dobria-
dobria-
dobria-

  • Created on .

Правила за движение - спазват ги със уважение пешеходец и шофьор

trebva 1

Правилата за движение
Важни са – тук няма спор,
спазват ги със уважение
пешеходец и шофьор.

 

Пешеходец съм и зная
правилата до едно –
нито тичам, ни играя
аз по пътното платно.
trebva 4

Движа се по тротоара
не подскачам на страна.
Чакам кротко светофара
със зелена светлина
из квартала вече мога
да се движа без тревога.
Ангелина Жекова

trebva 2В началото на октомври 2023 година, пред сградата на ДГ „Еделвайс“, гр. Кюстендил - ул. Спартак, децата от групите "Мечо", „Катеричка" и "Звънче" се включиха за поредна година в кампанията "Послания на есенния лист". Обучението по пътна безопасност трябва да започне от най-ранна детска възраст и да премине като цялостно възпитание на личността. Инициативата "Посланията на есенния лист", която премина под мотото "Шофирай разумно! Пазете децата на пътя!“ е част от плана по БДП на ДГ „Еделвайс“. Децата призоваха водачите на превозни средства и родителите си за отговорно и безопасно поведение на пътя. Съветите и препоръките бяха написани от децата и техните учители на листчета хартия и прикрепени към разноцветни есенни листа. Целта на инициативата е да направи шофьорите по-внимателни на пътя. trebva 3

 Кампанията е един добър начин, с който да се привлече вниманието на всички водачи в пътното движение върху необходимостта от спазване на всички правила. Специални гости на "Посланията на есенния лист" бяха младши автоконтрольор Мартин Босачки и Красимира Балтова, комисар Васил Паргов - началник отдел "Охранителна полиция" и инспектор Радослав Стойнев в сектор "Пътна полиция" при ОД на МВР Кюстендил! Те придружиха децата в раздаването на посланията и им показаха как трябва да пресичат пешеходна пътека.

Благодарим за съдействието и проявеното разбиране от водачите на МПС.

poslanie-
poslanie-
poslanie-
poslanie-
poslanie-
poslanie-
poslanie-
poslanie-
poslanie-
poslanie-
poslanie-
poslanie-
poslanie-
poslanie-
poslanie-
poslanie-

  • Created on .

Послание за безопасност

Bezopastnost 2Когато с топка си играя,
внимателен съм аз и зная:
на пътя ако се търкулне тя,
след нея аз не трябва да летя,
че там, на пътя, е опасно,
коли хвърчат и за децата няма място!

pazete 2На  12 октомври 2023г. децата от група "Ежко", "Щурче" ,"Зайче" и "Врабче" се включиха в инициативата "Послания на есенния лист". Фокукът на инициативана е насочен към вниманието, водачите на МПС и на всички участници в движението върху необходимостта от засилването на вниманието и бдителността в есенно-зимните условия. Есенния лист е символично послание за безопастно движение през предстоящия зимен сезон.
pazete 8

Децата изработиха есенни листа с послания- "Пази децата"! "Не карай пил" " Не преминавай на червено" "Спазвай пътните знаци", които подариха на водачите на автомобили. Те призовават шофъорите да бъдат по-толерантни на пътя, по-внимателни и да пазят децата на пътя. Тази инициатива се осъществи благодарение на инспектор Радослав Стойнев -сектор ПП ОД- МВР Кюстендил, младши автоконтръори Мартин Босачки и Красимира Балтова, комисар Васил Паргов - Началник отдел "Охранителна полоция ".

  • Created on .