Skip to main content

Детска градина "Еделвайс" Кюстендил

"Рибарят и златната рибка"

ribarМамо, искам пъстра книжка,
дето мога сам самичка,
буквите да подредя
и на глас да прочета.
Поука: Който книжки сам чете,
умен, знам, ще порасте,
ще го слушат във захлас,
всички... пък дори и аз!
Таня Мезева

На 17 ноември 2023 година се състоя първият Ден на четенето – България. Целта на инициативата е всеки,който има желание да отдели поне 15 минути, за да покаже на околните, че четенето създава възможности. Малки и големи читатели ще прекарат време в компанията на книгите или ще участват в събитие, посветено на тях, като по този начин откроят ценността на четенето в нашето съвремие.
Децата от група "Щурче"се включиха в събитието. На гости на децата бе Нели Цинцова-баба на Сияна.Тя прочете приказката "Рибарят и златната рибка" и потопи децата във вълшебния свят на приказките!
Благодарим за отзивчивостта!

ribar-
ribar-
ribar-
ribar-
ribar-
ribar-
ribar-

  • Created on .

Нека бъдем толерантни смели и добри

usmivka 4Нека бъдем толерантни
смели и добри.
Нека се усмихнем,
и любовта да ни крепи
Ако някой е различен-
ти подай ръка.
Примера си личен
показвай на света.
С усмивка се отваря
и най-тежката врата.
Сърдечност,човечност,доброта
винаги ще има на света.

tolerНа 16 ноември всяка година се отбелязва Международният ден на толерантността. Традиция, която води началото си с приемането на Декларация за принципите на толерантността, утвърдена на Общо събрание на ООН през 1996г. Децата от гр."Щурче"също се включиха в Денят на толерантността, като посетиха учениците от IIв клас на ОУ "Св.Св.Кирил и Методий" с класен ръководител госпожа Анелия Симеонова. Малките щурчета и учениците бяха подготвили кратък урок за това как да бъдем толерантни,какво е толерантност.Те изгледаха презентация по темата,подготвена oт г-жа Симеонова. Рецитираха стихчета,пяха песни и зедно направиха пътечка от стъпки,с които символично показаха как стъпка по стъпка да стигнем до толерантноста.На всяка стъпчица учениците написаха думички свързани с толерантноста-доброта,човечност,загриженост,уважение.
Децата разбраха, че толерантността е уважение, приемане и разбиране на хора от различни култури и проява на търпимост към чуждо мнение, поведение, желания, интереси и цели. Толерантност – това е хармония в многообразието.Толерантност-това е да бъдеш човек!

usmivka-
usmivka-
usmivka-
usmivka-
usmivka-
usmivka-
usmivka-
usmivka-
usmivka-
usmivka-
usmivka-
usmivka-
usmivka-

  • Created on .

Поклон пред вас, будители!

pklon 10Поклон пред вас,будители!
Българийо,една си на света
със своят празник светъл и значим.
Пред нашите будители с цветя
стоим, главите свели и мълчим.

Свилена Димитрова

pklon 16Всяка година ,на 1 ноември,България чества Деня на народните будители-общобългарски празник,на който се отдава почит на делото на българските просветители,книжовници и революционери-будители на възраждащия се национален дух,стремеж към образование и книжовност.Всяко българско дете знае и помни имената на най-почитаните народни будители-Паисий Хилендарски,Неофит Рилски,Петър Берон,Васил Левски,Христо Ботев,Иван Вазов,Любен Каравелов и др.
Децата от група "Щурче" също отбелязаха празника,като изразиха своята признателност към делото на книжовниците,просветителите,борците за национално освобождение,съхранили през вековете духовните ценности на нацията и нейния морал.Те изработиха картички с ликовете на народни будители,рецитираха стихове за тях.
Честит празник на всички българи!

pklon-
pklon-
pklon-
pklon-
pklon-
pklon-
pklon-
pklon-
pklon-
pklon-
pklon-
pklon-
pklon-
pklon-
pklon-

  • Created on .

Историята на моя град Кюстендил

istoria 4В края на месец октомври 2023 година децата от група "Щурче" посетиха Регионалния исторически музей "Академик Йордан Иванов" гр.Кюстендил.

Целта на посещението бе да обогатят своите знания за родния ни град Кюстендил,за неговата история и традиции и възпитаване на положително отношение към паметници на културата и славното ни минало.Музеят е един от най-старите в България и притежава изключително богати музейни фондове и колекции от вички исторически епохи.

istoria 4 1 CopyВ детският кът на музея малките щурчета се запознаха с начина на живот,на хранене и обличане на хората преди хиляди години.Имаха възможност да се облекат в дрехи,които те са носели,да поиграят със съдовете за храна,които са ползвали.

С голямо вълнение децата разгледаха и различните експозиции подредени в музея.Посетиха новата нумизматична експозиция уредена в зала "Асклепий",която показва нумизматичното богатство чрез изложени монети,карти и снимки и си направиха монети.
Освен,че се забавляваха те научиха много нови неща за нашият град Кюстендил и неговата история.

Ето вижте:

istoria-
istoria-
istoria-
istoria-
istoria-
istoria-
istoria-
istoria-
istoria-
istoria-
istoria-
istoria-

  • Created on .

„Спорт за всички“

pohod 3На 7 октомври 2023 г., Община Кюстендил съвместно с Българска федерация спорт за всички /БФСВ/ и ОДК – Кюстендил организираха различни маршрути за ходене, като част от Национална спортна проява - Световен ден на ходенето.
Стотици деца, родители, учители и треньори се включиха в похода от централен вход на Спортен комплекс „Осогово“ до къщичката на Баба Яга – местност „Хисарлъка“ и обратно до Спортен комплекс „Осогово“ .  Децата от група "Щурче", заедно със своите родители и госпожа Надя Николова, също участваха в събитието.
Похода премина под знака на много положителни емоции, усмивки и остави незабравими спомени в малките и големи участници.
От Община Кюстендил и Българска федерация „Спорт за всички“ бяха осигурени поощрителни награди за участие, които се раздадоха чрез томбола и викторина, която се проведе на Крепост „Хисарлъка“.За всички малки участници имаше подсигурени медали от общината.
Проявата е под патронажа на министъра на младежта и спорта г-н Димитър Илиев.
Спортното събитие цели да се популяризират системните занимания и особено ходенето, като физическа активност и неговата роля за здравето, добрата форма, работоспособността и дълголетието на хората, независимо от тяхната възраст, пол, социален и здравен статус.

Благодарим за подкрепата на нашите родители.

pohod-
pohod-
pohod-
pohod-
pohod-
pohod-
pohod-
pohod-
pohod-
pohod-
pohod-

  • Created on .