Skip to main content

Детска градина "Еделвайс" Кюстендил

„Баба Марта“

prolet 1Я побързай, бабо мила,
виж конците де си скрила,
та вземи ги усучи,
мартенички изплети!
Нека греят те красиви,
нека всички са щастливи!
И животни и дечица
да ги носят на ръчица!
Да са живи, да са здрави,
нека пролет не се бави!
Биляна Дар

За месец февруари 2024 г. в плана на МО „Изобразително изкуство“ е заложена дейност за изработване на мартеници на тема: „Баба Марта“. Целта на инициативата е децата да обогатят представите си за различните видове материали.

След като разгледаха подготвените материали талантливите ръчички на малките „мечета“ изработиха за своите роднини прекрасни мартенички. Активно участваха в дискусията темата - разговаряха за различните видове мартеници, от какви материали се изработват, отговаряха на поставените въпроси.

Денят на Баба Марта винаги е предизвиквал много вълнение при децата.
Ето вижте:

prolet-
prolet-
prolet-
prolet-
prolet-
prolet-
prolet-
prolet-
prolet-
prolet-

  • Created on .

Левски

levski 1234Наричаме го Левски
и помним го с любов!
В мечтите наши детски
за свобода е зов!

Безсмъртни са словата
на този смел герой!
Борбата му е свята
със подвизи безброй!

А пламъкът на Левски
в сърцата ни гори
в очите наши детски
и в бъдните ни дни!

    Симеонка Тихова
В дните преди годишнината от обесването на Васил Левски децата от група "Катеричка" се запознаха с живота и делото на Апостола. Те слушаха разкази и стихове, подредиха табло, поднесоха цветя пред портрета му.

portreta 9 А в самия ден - 19 февруари 2024 година,  изработиха портрет на Васил Левски. По този начин малчуганите изразиха своята признателност и отдадоха почит към паметта на Левски. Те показаха, че герои като него никога няма да бъдат забравени и техните дела ще се помнят вечно.
Поклон, Апостоле!

portreta-
portreta-
portreta-
portreta-
portreta-
portreta-
portreta-
portreta-
portreta-
portreta-

  • Created on .

Герой незабравен

dakon

 

Колко много години
помни този народ
Левски- име светиня!
Син на карловски род!
И герой незабравен-
храбър български лъв!
Левски Дякона славен
е в сърцата ни пръв!
Колко много години
свобода, свобода!
Левски- име светиня-
сила, смелост, борба!

                            Симеонка Тихова

pametnik 1

 

Днес, 19 февруари 2024 г. се отбелязват 151 години от обесването на най- великия син на България- Васил Левски. Той оставя на народа ни светли завети и мечтите си за чиста и свята република. Животът и делото му са важна част от националната ни история.

Децата научават това с разкази за него, стихотворения, кратки образователни филми, презентации. Така посланията му стигат по-лесно до децата. Малките знаят за живота и делата на този свят човек и както всяка година, така и тази почетоха паметта и великото дело на Апостола.

В знак на признателност децата от групите „Звънче“, „Щурче“ и „Врабче“ и техните учителите поднесоха цветя на паметника му в град Кюстендил.

pametnik-
pametnik-
pametnik-
pametnik-
pametnik-
pametnik-
pametnik-
pametnik-

  • Created on .

Време е за кукери

uroci 3

Кукер за вести порти удари.
Носят невести китки и дари.
Зимен лъч блесне, връща го сводът.
С обредни песни кукери бродят.

Николай Зидаров

uroci 4

Последните дни на месец януари 2024 година децата от група " Врабче" се запознаха с българската традиция "Кукери".
С голям интерес те слушаха разказите за българските обичаи. Научиха, че кукерите са се появявали в чест на настъпващата нова година. Самата дума „кукер” е с тракийски произход и означава „високи, маскирани хора”. Кукерите са известни с различни имена – мечкари, старци, кукове, бабугери, песяци, джамали. Обличат се със смесица от женски и мъжки дрехи и носят страховити маски. Окачват по себе си хлопки и звънци, носят тояги, за да прогонят злите сили и така посрещат пролетта, символизираща плодородието и благоденствието.
Тази традиция вдъхнови децата за красиви маски на кукери, изработени с различни прежди. Всеки малък творец от нашата група вложи много въображение и старание.
Както кукерите прогонват злите сили, така и ние да прогоним лошото далеч от нас!

kukeri-
kukeri-
kukeri-
kukeri-
kukeri-
kukeri-
kukeri-
kukeri-
kukeri-
kukeri-

  • Created on .

Потомци на Ильо войвода

potomci 1На 29 януари 2024 година,  по повод 146 г. от освобождението на Кюстендил от османско присъствие, децата от група "Зайче" се запознаха с живота и делото на Ильо войвода. С интерес изгледаха и съпреживяха видео-материала "Историческа възстановка за 146-та годишнина от освобождението на гр. Кюстендил и снимков материал от къщата музей на легендарния войвода. Те научиха много интересни факти от ролята му за Освобождението на града.

potomci 2Три деца от групата са присъствали на 28 януари 2024 година на възстановката пред къщата-музей на Ильо войвода и разказаха  какво ги и е впечатлило на това събитие.

Завършихме днешната беседа за град Кюстендил, като изпяхме химна на България, защото сме горди потомци на известни български герои.
Възпитаването на родолюбиви чувства преминава през привързаност и знания за родното място и след това прераства в национално самочувствие и гордост.

Ето вижте:

potomci-
potomci-
potomci-
potomci-
potomci-
potomci-

  • Created on .