Национална програма „Хубаво е в детската градина“

И разделно ме хвърли!

Вижте-има върху мен
знак с човече - Тайди мен!
С кошчето напомнят тука
Да разделяме боклука

Видиш ли на опаковка
Тази малка маркировка -
Трите кофи потърси
И разделно ме хвърли!

Знаците познаваш вече:
Кошче с мъничко човече,
Три стрелки, или пък две -
"Рециклирай!" казват те!

Децата от група „Ежко“ през учебната 2022/2023 година участват в изпълнение на дейностите по проект „Хубаво е в детската градина“. В началото на пролетта на 2023 година заедно с децата организирахме инициатива да почистим двора на нашата детска градина, като разделим по видове отпадъците.
Със старание и много веселие децата направиха разделно събиране на отпадъци - стъкло , пластмаса, хартия и др.уги. След сортирането - го изхвърлихме в предназначените за това места - оцветените в три цвята кошчета.
Децата научиха за ползата от разделното събиране и така занапред те ще участват в опазване на нашата планета Земя, за да имаме - по-красива и чиста околна среда.

razdelam-
razdelam-
razdelam-
razdelam-

"Тайният вкус на Ежко“

През месец март 2023 година децата от група „Ежко“ по проект „Хубаво е в детската градина“ реализираха следните дейности :
- „Тайният вкус на Ежко“ – игра за обследване чрез усещане на вкуса и мириса на плодове и зеленчуци.
Чрез играта децата опитваха със затворени очи различни плодове и зеленчуци. Те безпогрешно ги разпознаваха и демонстрираха колко много ги обичат. След играта децата разбраха , че плодовете и зеленуците са много вкусни и редовната им консумация е важна за тях , за да растат здрави и силни.
- „Ежко и бобеното зърно“ – засяване на семена от боб върху мокър памук.
С децата от група „Ежко“ посадихме бобчета в памук. Най-пред подредихме масичка с необходимите ни материали: чашки, бобени зърна, памук, вода. След това поставихме памук на дъното на чашката, отгоре сложихме зрънцата боб, полехме ги с вода и накрая поставихме чашките на слънчево и топло място. А през следващите дни ще наблюдаваме как ще покълнат, като всеки ден се грижим с любов за тях.
- изработване на „ Еко картичка за мама“
Децата изработиха красиви екокартички за мама за пролетта от рециклирани материали- капачки , биоконструктор , семена на цветя , коркови тапи.

Всичко това спомогна за обогатяване на познанията на нашите възпитаници и едновременно с това те участваха с желание, защото им харесва.

eksperiment-
eksperiment-
eksperiment-
eksperiment-
eksperiment-
eksperiment-
eksperiment-
eksperiment-
eksperiment-
eksperiment-
eksperiment-
eksperiment-
eksperiment-
eksperiment-
eksperiment-
eksperiment-
eksperiment-
eksperiment-
eksperiment-
eksperiment-

„Хубаво е в детската градина“

Детска градина,,Еделвайс" е класирана по Национална програма „Хубаво е в детската градина“. Финансирането на проектното предложение е 5 000 лв. и съответства на планираните от детската градина дейности. Предоставените финансови средства по програмата могат да се разходват до края на учебната 2022/2023 година.

В резултат на дейността на екипа на детска градина ,,Еделвайс” този проект ще съдейства за подобряване на здравната и екологичната култура на децата, като предпоставка за осъзнат избор на здравословен начин на живот и опазване на
околната среда. Чрез осигуряването от учителите на подходяща игрова среда се стимулира двигателната дейност, детската любознателност и емоционалност.

Игрите правят щастливо пребиваването на децата в детската градина и имат съществено значение за развитието на децата.Затова е необходимо да се подобряват условията и възможностите на детската градина.
Дейностите в този проект имат реална връзка със света, децата работят в екип.Чрез този иновативен подход даваме възможност на децата да натрупат знания не като пасивен слушател, а като активен наблюдател и участник в събирането на информация. По този начин ние ги учим сами да намират решение в дадена ситуация.Чрез придобитите знания те сами си отговарят на въпросите- как, защо и колко.