Skip to main content

Детска градина "Еделвайс" Кюстендил

НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА „УСПЯВАМЕ ЗАЕДНО“

През учебната 2020/2021 година  в ДГ работим по НП "Успяваме заедно" - Модул 1 „Хубаво е в детската градина” 2020/2021г.
Целта ни беше да се изгради функционална, комбинативна и безопасна среда, която да служи за удовлетворяване и развитие на детската личност и успешна адаптация и плавен преход.

Бяха закупени книги за методическа подкрепа на учителите, обезопасени фотьойли „Барбарон“ и секционен шкаф, детска кухня, детска работилница, детски магазин, детски книжки, конструктивни игри и материали за рисуване, апликиране, моделиране.

Дейностите, които бяха реализирани са следните:
• „Училище за родители“ - провеждане на срещи с родителската общност (консултации, изработване на наръчник за родителите);
• Създаване на ателие „Фея на приказките” , ателие „Кубчета вълшебни“ – конструктивни игри;
• Провежда се арт- терапия с родителите за изработване на картички заедно с децата.

В нашата детска градина се отдава значимо място на средата и това не е случайно. Знаем, че предучилищната възраст е важен период в развитието на детето, в който се полагат основите на цялостното изграждане на неговата личност. Всеки родител иска за детето си възможно най-добра среда, където то да живее, да се храни, да играе и да расте без да изпитва тревожност. За едно дете, навлизането в нова среда, изпълнена с непознати учители и деца, може да предизвика безпокойство. При постъпването в детската градина повечето от децата плачат, вкопчват се в майка си и баща си и не ги пускат да си тръгнат. Родителите може да имат смесени емоции дали детето им е готово за тази стъпка. За бързата и безболезнена адаптация в първа група в детската градина е необходимо учителите, помощник-възпитателите и родителите да работят в сътрудничество. Детската градина трябва да бъде чудесно място, в което детето да взаимодейства с връстниците си и което подготвя детето за живота извън семейството.

Участието ни в НП благоприятства нашата работа. Признателни сме на съдействието, което ни оказват родителите, както и работата на Обществения съвет.

  • Created on .