Skip to main content

Детска градина "Еделвайс" Кюстендил

Зеленчукова градинка

 

gradinata 1Зеленчуци който не яде
Той голям не ще да порасте
Не ще има розови страни
Всеки ще го победи
Да, да

Морковчето вика ела тук
Ябълка крещи и тя напук хе-хе

 

gradinata 2

Лелка зелка в ъгъла се смей хъхъ
А домата червеней

Зеленчуци който не яде
Той голям не ще да порасте
Не ще има розови страни
Всеки ще го победи

  популярна детска песничка

 

gradinata 3На 17 май 2024 година деца и родители от група „Врабче” засадиха своята зеленчукова градинка в двора на детската градина, за която ще полагат истински грижи занапред.
Всички заедно открихме вълшебната врата към тайната градина, в която децата бяха откриватели и преки участници в чудото на природата.

Да работиш с ръцете си, да виждаш ден след ден резултатите от действията си, това е радост, която сега можем да изживеем заедно с децата .
Малчуганите не само се учат как функционира природата, но също така ще изпитат удоволствието от отглеждането и консумацията на собствена храна. Изграждането на по-задълбочени и съзнателни хранителни познания води и до по-здравословен начин на живот в дългосрочен план.
В ерата на пакетираните храни и консумацията на всичко, което ни заобикаля, практическите занимания в нашата градинка ще са мястото, където децата могат да се докоснат до магията на природата и нагледно могат да видят откъде идва храната ни.
Градинските дейности ще помогнат на децата да се чувстват по-спокойни, като същевременно учат за стойността на труда и търпението.
Благодарим ви, уважаеми родители – когато има отношение, има и грижа.

gradinata-
gradinata-
gradinata-
gradinata-
gradinata-
gradinata-
gradinata-
gradinata-
gradinata-
gradinata-
pole-
pole-
pole-
pole-
pole-
pole-
pole-

  • Created on .

Вълшебна математика за децата от група "Врабче"

val6ebstvo 1Хей детенце, тук ела
да попишем с теб числа!
Кръгче по паважа тича.
Знай, че нула се нарича.
Нека почнем със едно,
най-отпред се пише то.
Продължаваме със две -
два близнака, две ръце.
Триъгълникът има три
прави, хубави страни.
Пролет, лято, есен, зима,
четири сезона има.
Ръкавица с пръсти пет.
Кръг с дъга и ето шест.
Седмицата има дни.
Те са седем, запомни!

Осем - кръгче горе, долу
ти кръстосай и готово.
Цифра шест щом се обръща
във деветка се превръща.
Десет – цифри две в число -
нула, а отпред едно.
С умни, весели числа
по-забавен е света.

Биляна Дар

val6ebstvo 2На 24 април 2024 година, малките математици от група "Врабче" се включиха в развлекателното занимание "Вълшебна математика".
Числата и смятането са лесни и увлекателни, когато въвличаме децата в игри, комбиниращи учене и забавление. По забавен начин бъдещите ученици показаха уменията си за изписване на цифрите на числата до 20. Моделираха цифрите с различни материали. Използваха капачки, прежда, боб, мозайка. А цифрите от пуканки, дори бяха и вкусни.

val6ebstvo-
val6ebstvo-
val6ebstvo-
val6ebstvo-
val6ebstvo-
val6ebstvo-
val6ebstvo-

  • Created on .

"Седмицата на гората"

elha 1Ех,горичката е млада,
много млада и зелена,
но се люшка за прохлада
и шуми развеселана:
шепне приказки дори-
като старите гори.
 Цветан Ангелов

elha 2Всяка година първата седмица на месец април е посветена на гората.Тази година инициативата е под мотото "Гората е живот и обща отговорност".
На 4 април 2024 г. децата от групите: "Щурче","Ежко","Врабче" и "Зайче" отбелязаха "Седмицата на гората".
Техни гости бяха инж.Иво Иванов - старши експерт от РДГ и инспектори от РДГ и ДГС град Кюстендил. Батко Иво,както го наричаха децата, изнесе своеобразен открит урок за това как да се грижим за гората, как да я пазим. По много интересен и увлекателен начин той им разказа за начина на живот на горските обитатели. С голям ентусиазъм децата изиграха играта "Да изгасим горския пожар".След това всички заедно засадиха дървета и закачиха хранилка за птички.

Ето:

elha-
elha-
elha-
elha-
elha-
elha-
elha-
elha-
elha-
elha-
elha-
elha-
elha-
elha-

  • Created on .

Международен ден на книгата

magia 13Шарена книжка си имам у нас.
Все я прелиствам и смея се аз.
Тук на картинка свирука щурче,
скача калинка, потропва мече.
Там буболечка с прибрани крилца
носи полека към къщи дръвца.
Ех, че е весело с тези картинки-
с тези щурчета, мечета, калинки!

Георги Авгарски

magia 7На 2 април се отбелязва Международният ден на детската книга. По този повод децата от групите "Звънче" и "Врабче" се срещнаха с автора Ангел Шопов, който представи своята книга "Азбуката е магия". Организатори на събитието бяха ЦРДУ „Св. Стилиян“, град Кюстендил. Авторът е кюстендилец, а книжката му представя по достъпен за малчуганите начин, българската азбука, така че да им бъде интересно и с любопитство и желание да учат буквите. Авторът зачете от своите стихчета, посветени на буквичките, а децата се вълнуваха, отговаряха на въпросите му и активно се включиха в целия процес.
В края на тази вълнуваща среща екипът на ЦРДУ „Св. Стилиян“ зарадва децата с лакомства и почетни грамоти.

magia-
magia-
magia-
magia-
magia-
magia-
magia-
magia-
magia-
magia-
magia-
magia-

  • Created on .

Гората е живот и...обща отговорност!

gorata 1По повод Седмица на гората, която се провежда през настоящата 2024 година  година от 1 до 7 април, деца от групите "Зайче" и "Врабче" посетиха ПГСС "Св. Климент Охридски" гр. Кюстендил. Там те бяха сърдечно посрещнати от директора, г-жа Зорница Домозетова, учители и ученици, както и от г-жа Е. Маноилова майка на нашите деца Божидара и Явора Начеви.
gorata 1След като разгледахме училището заедно с учениците изгледахме презентация на тема: "Грижи за растенията" и г-жа Домозетова обърна внимание на основните за тяхното развитие фактори: светлина, почва, въздух и вода. Срещата продължи на открито, където под ръководството на учителите по практика, учениците и малките деца засадиха плодни дръвчета (кайсия) и научиха как се прави почвен анализ преди да се засади дърво. Разгледахме превозните средства, които се използват в селското стопанство, видяхме лозя, овощни градини и парници за производство на цветя. В края на срещата се сбогувахме с учениците, след като играхме с тях игри на спорната площадка.
Благодарим на ръководството и на целия екип на професионална гимназия по селско стопанство за поканата и успешната съвместна дейност между ПГСС "Св. Климент Охридски" и ДГ "Еделвайс"!

gorata-
gorata-
gorata-
gorata-
gorata-
gorata-
gorata-
gorata-
gorata-
gorata-
gorata-
gorata-
gorata-

  • Created on .