Всеки ден я опознаваме ние

Водата на Земята
На всички е позната.
За човека е незаменима.
Понякога – непредвидима –

Тя граници не вижда,
А носи се, приижда,
Опасна и немилостива,
Непокорна и гневлива.

Но бързо се успокоява,
Усмихва се и засиява.
Водата е една стихия –
Всеки ден я опознаваме ние.

Айбенис Османова

Децата от група“ Звънче“ отбелязаха Световния ден на водата- 22 март 2023година.
Целта на този ден е да привлече внимание върху важността на питейната вода и защитата на водните ресурси. На 22 март правителства и международни организации потвърждават, че чистата вода е живот и нашият живот зависи от това, как защитаваме качеството на водата. Целта е да се повиши общественото съзнание и култура, за да се ускори изпълнението на една от целите на развитието за този век – намаляване наполовина на броя на хората без достъп до чиста вода и канализация.

Съзнавайки важността от това да възпитаваме в децата отношение към тези проблеми, заедно с децата разгледахме подробна презентация по темата, запознаха се с магията на водата и нейните чудни свойства. Научиха защо е толкова ценен ресурс за човечеството и колко е важно всеки един от нас да има отношение към опазването на водите и водните ресурси. Така имаха възможността да се докоснат до света на природата по един различен приказен и ефективен начин. Оцветиха и рисунки за животворната сила на водата.

zna4enie-
zna4enie-
zna4enie-
zna4enie-
zna4enie-
zna4enie-
zna4enie-

Благодаря ти, мамо!

 

Благодаря ти, мамо,
за твоя топъл скут,
за майчиното рамо,
за майчиния труд.

Благодаря ти още
за ясния ми ден,
за грижите ти нощем,
когато бдиш над мен.

 

За нежната закрила,
за кроткия ти глас,
за всичко, майко мила,
благодаря ти аз!

     Асен Босев

Днес, 8 март е Международен ден на жената, но за децата това е просто празникът на Мама.

С много ентусиазъм и старание децата от група „Звънче“ подготвиха изненади за своите майки. С много любов работливите ръчички на малките „звънчета“ направиха поздравителни картички. Децата проявиха творчество и талант, за да изработят подарък, с който да зарадват своите майки и да им благодарят за грижите, подкрепата и безграничната любов.

sarce-
sarce-
sarce-
sarce-
sarce-
sarce-
sarce-
sarce-
sarce-
sarce-
sarce-

 

Трети март - този ден, велик и свят!

На този ден, велик и свят,
възкръсна българският дух отново
и като чист, кристален цвят,
победно звънна българското слово.
Земята на достойни синове,
на Аспарух, Борис и Калоян,
обсебвана от злото векове,
отново гордо и свободно заблестя!

Но тази свобода не беше дар,
за нея Ботев, Левски, Караджата,
и още хилядите знайни и незнайни,
отдадоха живота си в предплата.

Всяка година на 3 март България чества своя национален празник. По този повод днес, на 2 март 2023 година - децата от група „Звънче“ изгледаха образователно видео с важни исторически събития свързани с предстоящия празник. Запознаха се с великите български личности допринесли за Освобождението на родината ни. Научиха защо трети март е толкова важна дата за нашата Родина. Припомниха си символите на Република България. Слушаха химна на страната ни, разглеждаха картини свързани с освобождението на България, оцветиха тематични картини и играха образователни игри на интерактивната дъска.

magnitna-
magnitna-
magnitna-
magnitna-
magnitna-
magnitna-
magnitna-
magnitna-
magnitna-

Посрещане на Баба Марта

Мартеница днес ти подарявам,
нишка от живота във дома,
бяла като вишната на двора
и червена- сила на кръвта.
Да те топли даже и да си далече,
да те връща после у дома,
за да имаш сили във крилете
да преследваш своята мечта.

И тази година посрещането на Баба Марта в група „Звънче“ се превърна в прекрасен празник. Още рано сутринта на 1 март 2023 година на гости в групата дойдоха потребителите от Центъра за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица с умствена изостаналост, за да разменят с малките „звънчета“ мартеници, картички и мартенски сувенири. Децата от групата бяха подготвили музикален поздрав за гостите.
След това посрещнаха и артистите на Театър Пан, като изгледаха детски образователно- развлекателен спектакъл „Баба Марта бързала“. Постановката беше наситена с много песни, гатанки, стихотворения и състезания посветени на мартеничките и пролетта.
А накрая по традиция Баба Марта зарадва всички деца, като им донесе мартенички и вкусна питка, а те я поздравиха с песни и стихотворения.

tri-tri-
tri-tri-
tri-tri-
tri-tri-
tri-tri-
tri-tri-
tri-tri-
tri-tri-
tri-tri-
tri-tri-

Подготовка за Баба Марта

От времето на Аспарух.
наметната със стар кожух,
тя дълъг път пътува,
със мартеници ни дарува.
С мартеници бели и червени
да закичи малки и големи.
Да са здрави, силни и честити,
да са сбъднати мечтите.

В края на месец февруари 2023 година децата от група „Звънче“ се подготвиха за посрещането на празника Баба Марта. Припомниха си традициите и легендата за празника, как се изработват и усукват мартенички от червена и бяла прежда. Изработиха различни модели мартеници, като използваха допълнителни елементи за украса, оцветиха образа на любимата баба, научиха мартенски песни и стихотворения.
Изработването на мартеници е заложено като допълнителна форма на педагогическо взаимодействие от плана за работа на методическо обединение „Конструиране и технологии“ на групата за месец февруари 20223 година.

moga-
moga-
moga-
moga-
moga-
moga-
moga-
moga-
moga-
moga-
moga-