Грижи за стайните растения

Днес, 27.03.2023 г. в група „Щурче“ се поведе практическо занимание – Грижи за стайните растения.

Малчуганите научиха, че през есенно-зимния период за стайните растения е важно да се полагат подходящи грижи, за да не загинат. Хората отглеждат цветя в саксии, за да им е красиво вкъщи на терасата или на перваза на прозореца в детската градина. Разбраха основните правила, които трябва да полагаме за тях. Стайните растения се нуждаят от светлина, добра влажност, хранителни вещества и топлина.

Малките „щурчета“ с много ентусиазъм се погрижиха за стайните растения в любимата детска градина.
Ето вижте:

griji-
griji-
griji-
griji-
griji-
griji-
griji-
griji-
griji-

Водата

За живота на Земята
много нужна е водата.
Без вода не можем ние -
всеки пие и се мие.
Без вода не могат птичките,
ни цветята и тревичките.
И животните ще бъдат жадни,
ако водоемите са празни.

 

В нея плуват риби и планктони,
край вода живеят много насекоми.
Тя ни прави здрави и щастливи,
чисти, спретнати и живи.
Нужна ни е всеки час,
водата е живот за нас!
Магдалена Димитрова

22 март е Световен ден на водата! Целта му е да привлече вниманието върху важността на питейната вода и защитата на водните ресурси.
На 22 март 2023 година  на децата от група "Ежко" , "Щурче" , "Зайче" и "Врабче" беше представена презентация по темата. По интересен и достъпен начин малчуганите установиха , че чистата вода е живот и нашият живот зависи от това как защитаваме качеството на водата.
Децата от всички групи направиха табла за водата и осъзнаха, че всяка капка вода е от значение и научиха колко много начина има, за да пестим водата. А природата ни помага, като непрекъснато осъществява кръговрат на водата.
Докосването до света на науката, до магията на водата и нейните чудни свойства ще оставят трайни знания у децата и правилно отношение към нея.

den-den-
den-den-
den-den-
den-den-
den-den-
den-den-
den-den-
den-den-
den-den-
den-den-
den-den-
den-den-
den-den-
den-den-
den-den-
den-den-

„Ден и нощ“

На 13.03.2023 г. в група „Щурче“ бе проведена открита педагогическа ситуация по ОН „Математика“, на тема: „Ден и нощ“ от учител Маруся Иванова. Гости на децата бяха директорът на ДГ „Еделвайс“ г-жа Мариана Атанасова, заместник-директорът г-жа Соня Златанова и учители от детската градина.
Целта на проведената педагогическа ситуация бе децата да формират елементарни времеви представи. Малките „щурчета“ разпознаваха и назоваваха частите на денонощието: сутрин, обед, вечер, ден, нощ. Ориентираха се в последователността на събитията във времето.
С приказката за вълшебното наметало на Слънчевата майка г-жа Маруся Иванова стимулира интереса на децата към темата. Малчуганите показаха много знания по време на игрите, които Слънчевата майка бе приготвила за тях, а именно: „Събери частите на денонощието“ и „Кога става това?“.
Ето някои моменти от педагогическа ситуация:

nametalo-
nametalo-
nametalo-
nametalo-
nametalo-
nametalo-
nametalo-
nametalo-
nametalo-
nametalo-
nametalo-

Цветя за мама

За мама са цветята  набрани в този ден .
От всички на земята най-скъпа е за мен!

Послушай песента ни, за мама е и тя,
за мамините длани, най-нежни на света!

Ангелина Жекова

С огромно нетърпение децата от гр."Щурче" очакваха празникът на мама.Те научиха много песнички и стихчета,с които да поздравят своите майки и баби.Работливите "щурчета" изработиха с много любов и старание красиви картички. На 8 март 2023 година те ги подариха на мама с благодарност за грижите и обичта,с които ги дарява.
Честит празник, мили майки!

mart-
mart-
mart-
mart-
mart-
mart-
mart-
mart-
mart-
mart-
mart-
mart-
mart-

„БАБА МАРТА БЪРЗАЛА“!

Сечко свири в комина
и не ще да си замине,
но ще го изгони вече
Баба Марта тази вечер.

И макар че сняг прелита
и е още мразовито,
виждам вече накачени
Мартениците засмени.
Елисавета Багряна

Баба Марта е един от най-почитаните обичай, запазил се до наши дни.По стара народна традиция на 1-ви март всеки подарява на близките си амулет – мартеница за здраве и сила през годината. Белият цвят, вплетен в мартеницата е символ на чистота и искреност в отношенията. Червеният цвят е знак на кръвта, топлотата на приятелството и взаимната обич.

Децата от група „Ежко“, „Щурче“, „Зайче“ и „Врабче“ посрещнаха Баба Марта. На 1 март 2023 година с много вълнение те участваха в представлението на театър ПАН. Това бе детско образователно-развлекателен спектакъл за мартениците и пролетта.

 

Малчуганите с огромно вълнение взеха участие в състезателните игри, гатанките и песните. За награда всяко дете получи подарък мартеничка за здраве от Баба Марта. Тя им пожела да бъдат живи и здрави, бели и червени, румени, засмени.
Ето вижте:

spektakal-
spektakal-
spektakal-
spektakal-
spektakal-
spektakal-
spektakal-
spektakal-
spektakal-
spektakal-
spektakal-
spektakal-
spektakal-