Интерес към градинарството

 Градинарството може да възпита у децата търпение и отговорност и да им създаде навици на труд и грижа. Действа изключително успокояващо и концентрацията идва неусетно, което е много, много ценно. По-фините задачи пък развиват фината моторика и учат децата на внимание.

  Днес, 10.05.2019 г. нагледно и чрез действие г-жа Стоянова провокира интерес у децата от група "Зайче" като им показа разсад на зеленчуци (домати, зеле, краставици, праз лук, тиквичка, пи захарно цвекло) и ароматни подправки (копър, магданоз и босилек), който те разсадиха в двора на детската градина.

Припомниха си какво е семенце, от какво се нуждаят растенията (вода, топлина и подхранване) за да порастват и да берем. Всяко дете каза кои зеленчуци обича да яде, колко полезни са те, как помагат вкъщи на своите родители за засаждат зеленчуци и цветя. Малките градинари се забавляваха, а след като видяха насадената зеленчукова градинка бяха горди и щастливи. Децата като на магия прояждат всякакви зеленчуци, след като са ги отгледали сами и са ги приготвили на салата.

 
gradina-
gradina-
gradina-
gradina-
gradina-
gradina-
gradina-
gradina-

„Бисерче вълшебно”

Книгите са нашето богатство. Ежедневно в група „Врабче” четем и запознаваме децата с детската художествена литература. Дори и да не могат да четата, малките деца проявяват интерес към пъстрите и добре илюстрирани книжки. Едни харесват приказки за принцеси, други – увлекателни разкази и весели истории, трети – научнопопулярни книжки и енциклопедии.
Тази година и децата от група „Врабче” се включиха в търсене на своето „Бисерче вълшебно” – провокирани от интереса към детските книжки. Всяко дете, дало своя глас за любима книга, получи грамота за почетно жури. Щастливи сме, че нашите деца харесват книгите, имат желание да слушат и се опитват сами да ги четат.
Пожелаваме им да растат любознателни и умни, обичащи книгите, да станат личности, с които да се гордеем. А доказателство за това е участието им Национална годишна награда „Бисерче вълшебно” – 2019
"Бисерче вълшебно" е първата българска книжна награда, при която само деца гласуват за любима книга. Заглавията, номинирани в конкурса, са детска и детско-юношеска литература, излизаща за първи път на български език.

Наградата "Бисерче вълшебно" цели:

  • да насърчи четенето и да повиши грамотността на децата;
  • да обедини различни звена (семейство, училище, библиотека, институции, медии, бизнес) и да насочи вниманието на обществото към проблемите на детското четене;
  • да подкрепи издаването на качествена модерна литература, съответстваща на световните тенденции в развитието на детско-юношеските четива;
  • да върне децата в библиотеките и да ги срещне с книгите.
 
biser4e-
biser4e-
biser4e-
biser4e-
biser4e-
biser4e-
biser4e-
biser4e-
biser4e-

Поведение при възникване на различни видове бедствия

Всеки ден получаваме информация за различни видове бедствия, които причиняват материални щети и човешки жертви. Детската градина е едно от местата за запознаване на децата с начините на действие при различните видове бедствия.
На 30 април 2019  в група „Врабче” се проведе открита педагогическа ситуация на тема „Поведение при възникване на различни видове бедствия”. Основната цел на педагогическата ситуация бе да се изградят умения за адекватни действия и реакции на децата при земетресение, наводнение и пожар. Разделени на два отбора /отбор „Огън” и отбор „Буря”/, децата се съревноваваха и показаха много знания за действия по време на бедствия. В състезателните игри децата и от двата отбора използваха усвоените знания по темата и даваха аргументирани и верни отговори. Разбраха, че ако изпаднат в бедствена ситуация, най-важни са самообладанието и спазването на съответните правила. За доброто си представяне получиха награди – книжката „Моята безопасност” и лакомства.

 
bedstvie-
bedstvie-
bedstvie-
bedstvie-
bedstvie-
bedstvie-
bedstvie-
bedstvie-
bedstvie-
bedstvie-
bedstvie-
bedstvie-
bedstvie-

Малки фермери

На 05.04.2019 г. в група '' Врабче'' се проведе открита педагогическа ситуация по ОН „Околен свят”. Темата бе '' Животните във фермата''. Гости на децата бяха директорът на детската градина госпожа Мариана Атанасова и родители.
Чрез много игри и интересни занимания , децата показаха и дообогатиха своите знания за животните във фермата. Поканата за участие в конкурса ''Млади фермери'' събуди интереса им към поставената тема. Получените писмо и игри бяха приети с огромен ентусиазъм, вълнение и с нагласа за победа.

В игрите ''Аз се грижа '', ''Кое дете на кого е? '', ''Кой ни дава това ? '' децата уточниха, разшириха и актуализираха знанията си за домашните животни. Игри, които провокираха тяхното любопитство и любознателност.
С увереност и лекота нашите малки фермери разпознаваха и назоваваха домашните животни. Разпознаваха и свързваха животните с техните малки и осмислиха важното им значение за човека.
Налице са развити умения и чувства за грижа и опазване на животните.
С голямо желание се включиха в направата на вкусни шишчета от животински продукти и си ги хапнаха с голям апетит.

 
ferma-
ferma-
ferma-
ferma-
ferma-
ferma-
ferma-
ferma-
ferma-
ferma-
ferma-
ferma-
ferma-
ferma-
ferma-
ferma-
ferma-
ferma-
ferma-
ferma-

Седмица на гората

На 04.04.2019г. децата от ДГ "Еделвайс" (ул. "Спартак" 21) отбелязаха традиционната Седмица на гората, като бяха посетени от експерти на Регионална дирекция на горите - Кюстендил.
Инж. Нина Димитрова разказа по интересен и забавен за децата начин как хората трябва да се грижат за дърветата. Чрез картинки подрастващите разбраха какво трябва да бъде тяхното поведение в гората.

Децата заедно с гостите посадиха предоставените от лесовъдите дървета и храсти. Поставена бе и къщичка за птички.

Малчуганите от своя страна обещаха да се грижат за новопосадените дървета и поздравиха гостите с много песни и стихчета, посветени на гората. Те получиха подаръци и лакомства от служителите на РДГ- Кюстендил.
Екипът и децата на ДГ "Еделвайс" изказаха своята благодарност към Регионална дирекция на горите - Кюстендил за предоставената информация и възможността да се докоснат до лесовъдската професия, като им пожелаха много успехи по случай техния професионален празник.

gorata-jivot-
gorata-jivot-
gorata-jivot-
gorata-jivot-
gorata-jivot-
gorata-jivot-
gorata-jivot-
gorata-jivot-
gorata-jivot-
gorata-jivot-
gorata-jivot-
gorata-jivot-
gorata-jivot-
gorata-jivot-
gorata-jivot-
gorata-jivot-
gorata-jivot-
gorata-jivot-
gorata-jivot-
gorata-jivot-