Skip to main content

Детска градина "Еделвайс" Кюстендил

Тайните на геометричните фигури да разгадаем

figurki 11Аз съм като колелце.
Като мен играе се хорце.
Слънцето и портокал,
ябълка и нар,
като мен рисуваш ти.
Името ми отгатни!
                 Кръг

figurki 1

Имам четири страни,
две по две с еднакви дължини.
Всяка срещу втората стои.
А пък с другите, нали,
сключват прави те ъгли.
Заради това, дали,
името ми …звучи?
                              Правоъгълник

 

figurki 12

За месец декември 2023 година в плана на МО „ Математика“ е заложена темата  „Тайните на геометричните фигури да разгадаем“. На 08. 12.2023г. с много игри и забавления децата показаха и затвърдиха своите познания за геометричните фигури.

  Децата разпознават и назовават геометричните фигури – кръг, триъгълник, квадрат и правоъгълник.  Свързват по форма обекти от околната среда и познати геометрични фигури.  Моделират различни предмети, като комбинират геометрични фигури в продуктивна самостоятелна дейност.Изпитват емоционална удовлетвореност при реализиране на собствен замисъл в продуктивна самостоятелна дейност.

 От пластилин малчуганите  направиха  серии от фигури. Усъвършенстваха фините движения на пръстите, пространствената ориентация.

Играта „ Направи фигура“ им  даде възможност  да структурират образи на познати предмети и обекти от действителността с различни по големина, цвят и форма геометрични фигури . От наличните елементи те  направиха  своя композиция- направиха дърво, цвете, слънце,светофар. Играта проведохме на два етапа: изпълнение от детето по зададен образец и самостоятелно изпълнение без нагледна опора.

Необходимо е децата не само да разпознават фигурите, но и да се ориентират в пространственото им разположение в равнината. Играта стимулира познавателната активност, а също и качества на ума като подвижност, гъвкавост и съобразителност.

 Колко лесно и бързо можеш да познаеш коя фигурка каква е!

Ето вижте:

figurki-
figurki-
figurki-
figurki-
figurki-
figurki-
figurki-
figurki-
figurki-

  • Created on .